Friday, 4 November 2016

ONDE ONDE

hai u olls, tenah buat apa sekarang tu ? dah makan ke? haa, meh sini nak share, musim hujan ni sedap jugak kalau dapat rasa KUIH ONDE-ONDE,  atau di kelantan kuih ni diberi nana BUAH MULONG,
manakala di melaka dipanggil BUAH MELAKA... JGN KELIRU YE.. HAHA

Image result for kuih buah melaka






















Masa:
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 10 minit | Keseluruhan: 30 minit
Jumlah Hidangan : 20

Bahan-Bahan:

  • 1 cawan tepung pulut
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 5 helai daun pandan
  • Gula melaka di potong kiub kecil
  • Kelapa parut (gaulkan dengan garam halus secukup rasa)
  • Sedikit pewarna hijau












Cara Penyediaan:

  1. Didihkan air 3/4 penuh dalam periuk.
  2. Kisar daun pandan bersama sedikit air dan tapis. Kemudian campur air pandan tadi dengan sedikit pewarna hijau dan tuang air sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung pulut dan tepung beras sehingga menjadi adunan yang boleh digentel.
  3. Ambil sedikit adunan, leperkan atas tapak tangan dan letakkan gula melaka sebagai inti. Tutup rapat dan bentukkan bulat.
  4. Rebus dalam air mendidih sehingga buah melaka timbul. Angkat dan toskan.
  5. Salut buah melaka dengan kelapa parut di campur dengan sedikit garam, gaul rata dan hidangkan.
 Image result for kuih buah melaka

nie bahagian dalam onde-onde tuu.
SELAMAT MENCUBA














No comments:

Post a Comment