APAM BALIK
Haaa. hye Uolls, tengah buat apa tu ? Sihat ke ? akak Lama x jenguk blog nie ha, balik cuti midsem hari tu, line internet slow mcm kura2.. hehe,,
and now, meh tengok kuih apa dalam gambar atas tu. Tahu x apa kebenda tu ? Ha meh cheq nak habaq mai, tu adalah sejenis kuih yang diberi nama apam balik.. Pernah makan x? memang perghh la kalau makan, huhu..
nak dijadikan cerita, balik kelantan hari tu , akak makan kuih ni. Emmm laziz. akak pergi pasar malam , Waktu tu dh nak maghrib, heee, x la.. Actually dalam pukul 5.30 pm akak turun dari rumah, x sampai sepuluh minit pon sampai dekat pasar malam.. Then, terus pergi gerai yg jual kuih ni.. emm. then terus beli, kahkahk..
scroll lagi, jom jenguk cara buat kuih tu,
- Masa:
- Penyediaan: 15 minit | Memasak: 10 minit | Keseluruhan: 25 minit
Jumlah Hidangan : 4 orang
Bahan-Bahan:
- Bahan-bahan untuk apam balik:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan gula
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1 biji telur
- 1 1/2 cawan susu full cream atau susu cair
- 1/2 sudu kecil garam
- sedikit pewarna kuning
- Sedikit minyak, untuk disapu pada kuali
- Bahan-bahan untuk di tabur:
- sebuk kacang tanah (goreng tanpa minyak dan kisar kasar)
- 1 tin jagung krim
- gula pasir secukupnya
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk apam balik:
- Ayak tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan garam.
- Pukul telur bersama gula sehingga sebati. Masukkan susu dan pewarna kuning. Teruskan kacau sehingga sebati.
- Masukkan bahan ayak dan kacau sehingga adunan tepung menjadi licin dan tidak berketul.
- Perap selama 1 jam. Panaskan kuali non stick dan ambil tisu atau kain bersih. Lap permukaan kuali dengan minyak cukup sekadar lapisan nipis di permukaan.
- Tuang adunan anggaran satu senduk lebih. Biarkan seketika sehingga gelembung udara naik.
- Tabur sedikit gula, jagung dan kacang tanah. Lipat dan angkat apam balik.
nie apam balik nipis rangup..
- yang nie pon sedp auuu ..
- K. akak gerak luu. pape roger ye, Tq
- #support member
No comments:
Post a Comment