Nama kuih sedemikian maybe kerana bentuk kuih itu sendiri seperti biji nangka. this is my favourite..
KUIH INI SANGAT SEDAP.. AUMMMM .. Sedapnya ! sedap dimakan waktu petang besama family tersayang.. Ditambah dengan keenakan kuih ini yang rasanya manis dan berlemak ... auchh.. so sweet!

kuih butir nangka @ biji nangka
Bahan-bahan kuah:
Santan pekat
2 helai daun pandan - disimpul
Gula dan garam – secukup rasa
1/2 sudu kecil Halba
Cara memasak:
Cara memasak:
Satukan semua bahan dalam periuk, masak dengan menggunakan api yang sederhana. Sentiasa kacau supaya tidak berketul. Saya masukkan juga lebihan air daun pandan tadi ke dalam kuah. Rasakan garam dan gula. Kacau sampai menggelegak. Tutup api
Bahan-bahan biji nangka:
1 cawan tepung beras pulut
Air daun pandan – kisar daun pandan, tapis dan ambil airnya
Pewarna hijau
Sedikit air kapur
Sedikit air kapur
Garam
Cara membuat:
Cara membuat:
Sebelum menguli, panaskan dahulu air di dalam periuk (air separuh periuk).Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan uli sampai sebati.
Masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit sampai tepung tidak melekat pada tangan.
Masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit sampai tepung tidak melekat pada tangan.
Kemudian bentukkan seperti biji nangka (lebih kurang sebesar gula-gula). Terusmasukkan doh itu ke dalam periuk dengan air yang sedang menggelegak.Apabila biji nangka masak, ia akan timbul di permukaan air. Bolehlah angkat dan masukkannya dahulu ke dalam bekas yang berisi air masak, jika kuah belum siap.
OKAY GUYS.. Bahan serta cara dah saya sediakan.. Jadi tunggu apa lagi ,, ayuh buat dan makan bersama yang tersayang.. selamat mencuba ye akak akak sekalian.. Allah yuftah alaikum..
No comments:
Post a Comment